AmkHaber Magazin Müzik, Yaşlıların Hafızasını Canlandırabilir

Müzik, Yaşlıların Hafızasını Canlandırabilir

Yaşlıların hafızasının gerilemeye başladığı biliniyor. Araştırmaya göre müzik hafızası bilişsel gerilemeden az etkileniyor. Newfoundland Senfoni Orkestrası'nın deneyinde, katılımcılar tema müziğini doğru şekilde tespit etme becerisini sergiledi. Araştırmacılara göre müzik, yaşlılardaki hafıza tedavilerinde kullanılabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Müzik, Yaşlıların Hafızasını Canlandırabilir

Yaşlıların Müzik Hafızası Daha Az Etkileniyor

Yapılan bir araştırmaya göre ileri yaşlardaki kişilerin hafızası genellikle gerilemeye başlar. Alzheimer gibi ciddi bir hastalık olmasa bile yaşlılar zaman zaman bazı şeyleri unutabilirler. Ancak, hakemli dergi PLOS One'da yayınlanan son bir araştırmaya göre, yaşlıların müzik hafızası bilişsel gerilemeden daha az etkileniyor.

Çalışma Detayları

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, araştırma kapsamında Kanada'daki Newfoundland Senfoni Orkestrası, sağlıklı 90 kişiye üç farklı parça seslendirdi. 18-86 yaşları arasındaki katılımcılar, her bir eserin tema müziğini konserden önce üç kez dinlemişti.

Deney Süreci

Konserde, önce tema müziği tüm orkestra tarafından, ardından sadece bir enstrüman kullanan bir sanatçı tarafından çalındı. Katılımcılardan, kaç enstrümanın çaldığına bakılmaksızın tema müziğini duyduklarında bir düğmeye basmaları istendi.

Mozart ve Diğer Eserler

Etkinlikte, W. A. Mozart'ın "Eine kleine Nachtmusik" parçasının yanı sıra çalışma için bestelenmiş iki ayrı eser seslendirildi. Katılımcılar, Mozart'ın ünlü eserini tanımada başarılı olurken, diğer parçalarda zorlanmıştı.

Yaşa Bağlı Farklılık Gözlenmedi

Araştırmacılar, katılımcıların melodiyi tanıma becerilerinde yaşa bağlı önemli bir fark gözlemlemedi. Bu da yaşlılardaki hafızayı güçlendirmede müziğin önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Müziğin Hafıza Üzerindeki Etkisi

Araştırmacılara göre, müziği tanıma yeteneği hafıza üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir ve hafıza rehabilitasyonunda diğer yönlerin üzerine inşa edilebilir. Yeni kelimelerin veya kavramların tanıdık bir müzikle ilişkilendirilerek daha kolay hatırlanabileceği belirtiliyor.

Erdoğan'dan Mahmud Abbas'a sitem: "Davete icabet etmedi, bizden özür dilemeli"

Erdoğan'dan Mahmud Abbas'a sitem: "Davete icabet etmedi, bizden özür dilemeli"