AmkHaber Ekonomi New York Borsası, 5 Ağustos 2024 tarihinde güne yatay bir başlangıç yaptı

New York Borsası, 5 Ağustos 2024 tarihinde güne yatay bir başlangıç yaptı

ABD'de endeksler sert düşüş yaşadı, ekonomik aktivitenin yavaşlayabileceği endişesi arttı. Fed'in faiz indirimi sinyali vermesine rağmen resesyon endişeleri yatırımcıları tedirgin etti. Hisse senetlerinde genel olarak değer kayıpları yaşandı, teknoloji hisselerinde düşüşler öne çıktı. Küresel piyasalardaki gelişmeler de yakından takip ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
New York Borsası, 5 Ağustos 2024 tarihinde güne yatay bir başlangıç yaptı

Açılışta Borsa İndeksleri Değer Kaybetti

Dow Jones endeksi açılışta 1000 puanın üzerinde değer kaybederek yüzde 2,68 azalarak 38.670,55 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 4,07 azalışla 5.128,93 puana ve Nasdaq endeksi de 1000 puanın üzerinde düşerek yüzde 6,25 kayıpla 15.728,46 puana geriledi. ABD'de geçen hafta açıklanan verilerin ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert bir şekilde yavaşlayabileceği endişesiyle pay piyasalarında negatif bir seyir izleniyor.

Fed'in Faiz İndirim Sinyali Risk Algısını Yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini sabit bıraksa da eylül toplantısı için faiz indirim sinyali verdi. Ancak geçen hafta boyunca açıklanan veriler, resesyon endişelerini artırmaya devam ederek risk algısını önemli derecede yükseltti. Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında artması ve işsizlik oranının yükselmesi, ekonomideki zayıflık işaretlerini güçlendirdi.

Para Piyasalarında Dalgalanma Devam Ediyor

VIX Endeksi (Korku), 4 yılın zirvesine çıkarken Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuzda beklentilerin altında kalarak 46,8 seviyesine geriledi. Bu veriler sonrasında Fed'in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme olasılığı yükseldi. Analistler, Fed'in faiz indirimlerine geç başlaması durumunda piyasalarda endişenin artabileceğine dikkat çekti.

Fed Yetkilileri ve Piyasa Beklentileri

Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomideki zayıflığa tepki göstermeye hazır olduklarını belirtti. Goolsbee, işsizlik verilerinin beklenenden kötü olmasına rağmen henüz resesyon belirtisi olmadığını ifade etti. Küresel piyasalardaki sert düşüşlerin acil faiz indirimi ihtimalini artırmasıyla birlikte, risk algısının yüksek olduğu bir dönemdeyiz.

ABD'de Hazine Tahvillerinde Düşüş

ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Haziran 2023'ten beri en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 3,667 oldu. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi açıklandı ve ABD'de 2 yıllık Hazine tahvili getirisi Temmuz 2022'den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin altına indi. Dolar endeksi ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar devam ederken, volatilite endeksi VIX 4 yılın zirvesine ulaştı.

Teknoloji Hisselerinde Düşüş

Haftanın ilk işlem gününde teknoloji hisselerindeki düşüş öne çıkarken Nvidia'nın hisseleri yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti. Apple'ın hisseleri Warren Buffett'ın şirketteki hissesini azaltmasının etkisiyle yüzde 5'ten fazla düşerken diğer teknoloji devlerinden Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon'un hisselerinde de düşüş yaşandı. Asya piyasalarındaki gelişmeler de takip edilirken Japonya'da Nikkei 225 endeksi önemli bir düşüş yaşadı.

Emeklilere Ek Ödeme Geliyor

Her ay emekli maaşıyla birlikte ek ödeme yapılacağı duyuruldu. Bu gelişme emekliler arasında memnuniyetle karşılandı ve ekonomik güveni destekleyici bir adım olarak yorumlandı.

Fenerbahçe takımı, Fransa'ya doğru yola çıktı!

Fenerbahçe takımı, Fransa'ya doğru yola çıktı!