AmkHaber Dünya New York Borsası, Gündemin Etkisiyle Sert Bir Düşüşle Güne Başladı

New York Borsası, Gündemin Etkisiyle Sert Bir Düşüşle Güne Başladı

ABD'de ekonomik aktivitenin yavaşlayabileceği endişesiyle pay piyasalarında negatif bir seyir izlenirken, Fed'in faiz indirimi beklentisi güçlendi. İşsizlik oranındaki artış ve imalat sektöründeki daralma endişeleri yatırımcıları tedirgin ediyor. Küresel piyasalardaki düşüşler de paniği artırıyor, güvenli liman varlıklara talep artıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
New York Borsası, Gündemin Etkisiyle Sert Bir Düşüşle Güne Başladı

ABD Ekonomik Verileri Endişe Yaratıyor

ABD'de geçen hafta ortaya çıkan verilere göre ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert bir şekilde yavaşlayabileceği endişesi, pay piyasalarında negatif bir seyire neden oldu.

Fed'in Faiz İndirim Sinyali

ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini sabit tutarken, eylül toplantısı için faiz indirme sinyali verdi. Ancak geçen hafta açıklanan veriler, resesyon endişelerini artırmaya devam ederek risk algısını yükseltti. Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ve işsizlik oranının yükselmesi gibi veriler, ekonomideki zayıflığın işaretlerini taşıyor.

İşsizlik Oranındaki Artış

Art arda 4 aydır artan işsizlik oranı, Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün verilerine göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi Temmuz ayında 8 ayın en düşük seviyesine gerileyerek piyasa beklentilerini karşılayamadı.

Fed'in Faiz İndirimi Beklentisi

ABD'de açıklanan veriler sonrası, piyasalardaki beklenti Fed'in eylülde politika faizini 50 baz puan indireceği yönünde. Ancak, Fed'in faiz indiriminde gecikme ihtimali endişe yaratıyor ve analistler, bu durumun piyasalardaki paniği artırabileceğine dikkat çekiyor.

Goolsbee'den Açıklamalar

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in ekonomideki zayıflığa tepki vereceğini belirterek, acil bir faiz indirimi konusunda net bir açıklama yapmaktan kaçındı. Goolsbee, resesyon endişelerine rağmen ekonominin henüz bir resesyona girmediğini belirtti.

Güvenli Liman Varlıklara Talep

Resesyon endişeleriyle birlikte güvenli liman varlıklara talep artarken, ABD'de Hazine tahvillerinin getirileri düşüş gösterdi. Dolar endeksindeki azalışla birlikte Euro/dolar paritesi yükselirken, dolar/yen paritesi geriledi.

Teknoloji Hisselerinde Değer Kaybı

ABD'de teknoloji hisselerinde yaşanan düşüş, haftanın ilk gününde dikkat çekti. Nvidia ve Apple gibi şirketlerin hisselerindeki değer kaybı, Warren Buffett'ın şirketteki hisselerini azaltmasının etkisiyle gerçekleşti. Diğer teknoloji devlerinden Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon'un hisseleri de düşüş yaşadı.

Asya Piyasalarında Dalgalanma

Asya piyasalarındaki gelişmeler de yakından takip edilirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın ve küresel resesyon endişelerinin etkisiyle büyük bir düşüş yaşadı.

Anadolu Efes, genç yıldız Jordan Nwora'yı transfer etti

Anadolu Efes, genç yıldız Jordan Nwora'yı transfer etti