AmkHaber Dünya "NATO Zirvesi: Ukrayna'ya Destek Vurgusu ve Türkiye'de 2025'te Yapılacak Zirve Planı Açıklandı"

"NATO Zirvesi: Ukrayna'ya Destek Vurgusu ve Türkiye'de 2025'te Yapılacak Zirve Planı Açıklandı"

NATO Zirvesi sonuç bildirgesinde Ukrayna'ya askeri yardım ve üyelik desteği vurgulandı. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına karşı kınama ve Çin'e çağrı yapıldı. Terörle mücadele ve bölgesel güvenlik de bildirgede önemli konular arasındaydı. ABD'ye ev sahipliği için teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da ve sonrasında Türkiye'de zirve planlandığı açıklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
"NATO Zirvesi: Ukrayna'ya Destek Vurgusu ve Türkiye'de 2025'te Yapılacak Zirve Planı Açıklandı"

NATO Zirvesi Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Washington D.C.’de 2 gün boyunca devam eden NATO zirvesinin sonuç bildirgesi nihayet yayınlandı.

Ukrayna'ya Askeri Yardım Taahhüt Edildi

Bildirgede, ittifakın Ukrayna'yı NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda desteklemeye devam edeceği belirtildi. Müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna'ya asgari 40 milyar avroluk (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlamayı planladığı kaydedildi.

Ukrayna'ya İttifak'a Katılma Daveti Gönderilecek

Müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar karşılandığında Ukrayna'ya İttifak'a katılma davetini gönderileceği teyit edilen bildirgede, “Ukrayna'nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz. Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır. Ukrayna giderek daha fazla birlikte çalışabilir hale geldi ve İttifak ile siyasi açıdan bütünleşti.” ifadeleri paylaşıldı.

Rusya'nın Sorumluluğu Vurgulandı

Bildirgede, Rusya’nın, BM Şartı da dahil olmak üzere “uluslararası hukukun bariz bir ihlali” olarak Ukrayna'daki savaşın tek sorumlusu olduğu belirtildi. Rus kuvvetlerinin ve yetkililerinin insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlalleri için cezasız kalamayacağı vurgulandı. “RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞINI KOLAYLAŞTIRAN VE DOLAYISIYLA UZATAN HERKESİ KINIYORUZ” denilen bildirgede, tüm ülkelere Ukrayna’da Rusya'ya hiçbir şekilde yardım etmeme çağrısı yapıldı.

Çin'in Rolü ve Endişeler

Bildirgede, Çin'in, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının kesin olarak kolaylaştırıcısı şeklinde nitelendirilirken, Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Çin'e, Rusya'nın Ukrayna’daki mücadelesine maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunulurken, aynı zamanda Çin'in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesiyle ilgili endişeler dile getirildi. Pekin'e stratejik risk azaltma görüşmelerine katılma çağrısı yapılan bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı mücadelesinde verdiği tüm desteği durdurması istendi.

Terörle Mücadele ve Bölgesel İlişkiler

Bildirgede, terörle mücadelenin NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olduğu vurgulanarak, “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” denildi. Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin İttifak açısından stratejik öneme sahip olduğuna da değinilen bildirgede, NATO'nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğu belirtildi. Bölgesel barış ve güvenliği desteklemek amacıyla Batı Balkanlar ile siyasi diyaloğun ve pratik işbirliğinin geliştirilmeye devam edileceği kaydedildi.

Gelecek Zirveler ve Teşekkürler

Bildirgede, ABD'ye NATO Zirvesi'ne ev sahipliği için teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Türkiye'den Netanyahu'ya alkış tepkisi: "İnsanlığa ihanet" Kurtulmuş ve Yılmaz'dan kınama.

Türkiye'den Netanyahu'ya alkış tepkisi: "İnsanlığa ihanet" Kurtulmuş ve Yılmaz'dan kınama.